Khamis, 28 Ogos 2014

KEK KARAMEL PELANGI

Lama sudah saya membuat kajian tentang kek Karamel pelangi yang sedap, lembut n gebu...akhirnya menjadi dengan jayanya...jom intai resepi di sini 

BAHAN A : GULA HANGUS: 

PANASKAN 2 SUDU GULA SEHINGGA KEKUNINGAN, CENGGINI...BIARKAN, NANTI AKAN DENGAr..TUP, TAP, TUP TAP...KARAMEL PECAH..hihihihihi..jangan hangit yer, nanti pahit.




BAHAN B MERINGUE :
           
                  1Putih Telur 6 biji (saya just gunakan grad B sahaja)
                   pastikan tiada setitik pun kuning telurnya yer.
                   nnt tidak menjadi  meringue yang cantik..
                   peralatan yang digunakan juga mestilah kering tiada air :)
   
                  2. Gula Halus 70 gram

                  3. krim Of tar-tar 1 sudu. kalau x ada boleh diganti dgn
                    ( 1/2  sudu jus Lemon, x ada sgt limau kasturi ) hihiihih

  cara-caranya: Mixer kan semuanya menggunakan speed paling laju, 
                        dalam 6 minit....   atau sehingga  kental



 putih Telur, Gula & krim of tar-tar

  
  OK Sudah kental (cara paling senang nak tahu, terbalikkan magkuk, 
             sekiranya sudah tidak jatuh, maknanya meringue kawan-kawan 
telah menjadi dengan jayanya :0


 ini hasilnya dari hanya 6 biji putih telur sahaja.....
.ok, abaikan bahan B sekejap...kemudian kita buat bahan C.

BAHAN-BAHAN C:

  1. 3 BIJI TELUR KUNING

  2. 45 MINYAK

  3. 135 L AIR

  4. 70 GRAM GULA

  5. 140 G GANDUM*

  6. BAKING POWDER 1 SK* SATUKAN DAN AYAT BAHAN BERTANDA, SEBANYAK 3 KALI...

CARA-CARA :SATUKAN TELUR, MINYAK & AIR MIXERKAN SEHINGGA KENTAL, MASUKKAN GULA, SETERUSNYA MASUKKAN GANDUM SEDIKIT DEMI SEDIKIT

                                            ini belum di Mix, yang dimix lupa nak snap.....


orait..sudah sebati bahan C, campurkan dengan bahan B, 
Kacau perlahan-lahan sehingga sebati bahan B & C


bahagiakan dengan 3 warna yang cun2


..biarkan sekejap.....
 kita buat Bahan D...KARAMEL.....

BAHAN D :  1 TIN SUSU CAIR
                    3 BIJI KUNING TELUR + SEBIJI 
                    1 SK ESEN VANILA
                    70 G GULA HALUS
                     1 SB TEPUNG KASTAD, tidak letak x pe...saya letak..sbb suka :)


satukan semua, just kacau dengan sudu, kemudian tapiskan di atas gula td....kemudian letakkan adunan yang dibahagi td sehingga hbs mengikut kreativiti masing-masing...


                                          SIAP SEDIA UNTUK DIBAKAR....


OK.BAKAR BUKAN SEBARANG BAKAR...BAKAR DIA SECARA "BAIN MARIE" ATAU STEAM BATH...masukkan air panas kedalam loyang bawah...letakkan loyang adunan....
saya bakar just menggunakan, api bawah sahaja..selama 50 minit, dalam 10 minit akhir, api atas bawah.....150 c..

* bila sudah masak, jangan terus keluarkan dari oven, biarkan di dalam oven dan bukakan sedikit pintu oven...supaya kek kawan-kawn tidak terkejut dan turun dengan huduh..ihihiihih...biarkan sehingga sejuk di dalam oven pom ok...barulah di tebalikkan n dapat kan hasilnya yang cun, melecun., gebu gebas, paling terharu,,,sangat sedap!!!

wallla...............



                kalau karamel meleleh....lap kan dengan tisu, nanti basah kek comel kita..



                                       simpankan dalam peti...memang terbaik...


selamat mencuba! tidak rugiii..kalau malas juga,,,call kak b, n oder satu...hihihihi!

  




Tiada ulasan:

Catat Ulasan