Khamis, 21 Ogos 2014

CHEESE TART

RESEPI CRUST (SHELL) /KULIT :)

200 g Mentega
100 g Gula
sedikit esen Vanila
1 Biji Telur
2 sb Tepung Susu
420 g Tepung Gandum

Cmpurkan semua bahan, mixer secara sederhana,,,sehingga betul-betul sebati.

Bila dah sebati, rehatkan sekejap ,(simpan di dalam peti pom boleh, 

bertutup tuala lembap..

TekAN DI ACUAN, mengikut saiz yang dikehendadki...bakar lebih kurang 15 minit.. 

suhu 150...api atas bawah.


BAHAN-BAHAN UNTUK CHEESE

250 g cream cheese (apa-apa brand pom ok, lagi mahal lagi sodap)
50 g Gula Ising
2 titik esen Vanila
1 biji Telur gred c

MIXER semua bahan sehingga betul-betul sebati dan berkrim!!masukkan dalam plastik, potong lubang di depan, paipkan krim cheese selepas dimasukkan inti..lorekkan mengikut kreativiti masing-masing!!



   tekan di Acuan, sehingga habis


             cucuk dengan Garfu, supaya dibakar nanti 
                 tidak mengembang...seperti biskut :)


             bakar dengan suhu 150, lebih kurang 15 minit atau sedikit                           perang,,jangan lebih perang..



                            ISIKAN iNTI ....bluberry , strawbery, coklat, kiwi                                    dll...veyy nyummmy!



 oraittt! cantik macam bunga!


 

    seterusnya inti kan adunan cheese td, x pe nampak tinggi,,,bila di bakar...akan rata                 cantik,,,sedap.!!!bakar selama 5 minit sahaja, api atas bawah,,kalau x pasti, boleh di sentuh       dgn tangan, kalau sudah tidak melekat, itu tanda sudah masak.selamat mencuba semua...!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan