Ahad, 8 September 2013

Pajeri nenas





1/2 biji nenas ( potong 2/ bulat)
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 sudu rempah kari daging
1 sudu rempah kari ikan
2 sudu udang kering
sedikit santan
sebatang kayu manis
garam, gula secukup rasa

1. Mayang bahan bertanda *
2. Tumiskan bahan-bahan mayang dan kulit kayu manis  sampai wangi dan keemasan (jangan hangit pulap)huhuhu
3.Masukkan rempah kari daging dan ikan, tumis sampai pecah minyak. masukkan sedikit santan dan air
4. Masukkan nenas, perasakan dengan garam dan gula...

* untuk yang suka pedas boleh blender cili kiring dan tumis bersama
* nenas yang agak masam,,boleh dicelur terlebih dahulu. saya suka nenas madu..manis, dan tidak perlu dicelur
* boleh diganti dengan terung, saya campur dua-dua...jadi lah pajeri terung, nenas :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan