Kek Coklat kukus
Bahan A
150 g tepung gandum
1 sudu Soda Bicarbonat
1 sudu Baking Powder
Bahan B
1 Tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
250 g gula kaster (kurangkan gula pada yang tidak suka manis)
campur semua
100 g serbuk koko
200 ml minyak jagung/ butter yang dicairkan
campurkan ke semuanya
masak diatas api yang perlahan, sampai licin tidak perlu mengelegak
4 Biji telur
TOPPING
200 G coklat
100 ml wipping cream
sesudu butter
panaskan diatas api kecil, sambil dikacau sehingga cair,.,,,,,
Jerang air sehingga menggelegak
Pukul telur sehingga berbuih (sekejap je), masukkan Bahan B sedikit demi sedikit,
diselangselikan dengan Bahan A. gaul sebati.siap
kukus sehingga masak - kalau saiz kecil seperti saya buat dalam 10 minit sahaja
kalau loyang saiz 8,9 dalam 30-40 minit..boleh juga dibakar..lebihkan sedikit masa membakar, dalam 45 minit.uollss pom sila cucuk untuk memastikan masak /tidak..sekiranya licin lidi penyucuk..masak lerrr...sejukkan, dan siram topping,,letakkan badam, coklat rice/ apa2 yg digemari...selamat mencuba
TARAAA........
MENGGIURKAN, SEDAP, LEMBUT, DAN MENGGEMBIRAKAN!!
UNTUK TEMPAHAN CALL:
KAK B`-013-7112582
SELAMAT MENCUBA BAGI YANG RAJIN :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan