Jumaat, 13 September 2013

Kek Coklat kukus

Bahan A

150 g tepung gandum
1 sudu Soda Bicarbonat
1 sudu Baking Powder

Bahan B

1 Tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
250 g gula kaster (kurangkan gula pada yang tidak suka manis)
campur semua
100 g serbuk koko
200 ml minyak jagung/ butter yang dicairkan
campurkan ke semuanya
masak diatas api yang perlahan, sampai licin tidak perlu mengelegak

4 Biji telur

TOPPING
200 G coklat
100 ml wipping cream
sesudu butter

panaskan diatas api kecil, sambil dikacau sehingga cair,.,,,,,

Jerang air sehingga menggelegak
Pukul telur sehingga berbuih (sekejap je), masukkan Bahan B sedikit demi sedikit, 
diselangselikan  dengan Bahan A. gaul sebati.siap
kukus sehingga masak - kalau saiz kecil seperti saya buat dalam 10 minit sahaja 
kalau loyang saiz 8,9 dalam 30-40 minit..boleh juga dibakar..lebihkan sedikit masa membakar, dalam 45 minit.uollss pom sila cucuk untuk memastikan masak /tidak..sekiranya licin lidi penyucuk..masak lerrr...sejukkan, dan siram topping,,letakkan badam, coklat rice/ apa2 yg digemari...selamat mencuba

TARAAA........
MENGGIURKAN, SEDAP, LEMBUT, DAN MENGGEMBIRAKAN!!
UNTUK TEMPAHAN CALL:
KAK B`-013-7112582

SELAMAT MENCUBA BAGI YANG RAJIN :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan